Täytelankahitsaus
Suojakaasulliset ja suojakaasuttomat täytelangat
Miksi hitsata täytelangalla?
Täytelankahitsaus (ydintäytelanka) muistuttaa suuresti Mig/Mag- kaarihitsausta, jossa umpilanka on korvattu putkimaisella täytelangalla. Menetelmässä on sulaa suojaavan kuonan muodostava täyte puristettu langan sisään. Lisäksi käytetään yleensä vielä kaasusuojausta Mig/Mag ja Tig hitsauksen tapaan. Suoja kaasu voi olla inertti (Mig), mutta yleensä kuitenkin aktiivinen (Mag). Joissakin tapauksissa langan täyte muodostaa riittävän suojan sulalle, jolloin puhutaan suojakaasuttomasta täytelankahitsauksesta (engl. self shielded flux cored arc welding tai open arc).
Täytelangoilla toteutuu tietty analogia hitsauspuikkojen kanssa, jolloin hitsausominaisuudet ja hitsin mekaaniset ominaisuudet muodostuvat samalla periaatteella. Eli parhaat hitsin mekaaniset ominaisuudet saadaan emäslangoilla, rutiililangoilla ovat parhaat hitsausominaisuudet ja metallitäytelangat voidaan rinnastaa suurriittoisuuspuikkoihin. Metallitäytelanka voidaan ajatella myös umpilankana, mutta suuremman virrantiheyden ansiosta päästään nopeampaan hitsaukseen ja suurempaan tuottavuuteen (kg/h) kuin hitsatessa perinteisellä umpilangalla. Tuottavuus kasvaa n. 15-20% verratessa umpilankahitsaukseen.
Suojakaasuttomilla täytelangoilla voidaan päästä jopa nopeampaan [kg/h] hitsaukseen kuin kaasusuojatulla langalla. Samoin hitsaus onnistuu tuulisissakin olosuhteissa. Suojakaasuttomalla täytelangalla hitsattaessa eivät hitsin mekaaniset ominaisuudet kuitenkaan yleensä yllä kaasusuojatun langan tasolle. Varsinkin iskusitkeysarvot ovat heikompia.
Edustamme Corodur (kovahitsaus, volframikarbidit rst/hst, kunnossapitohitsaus), WEL Nippon (rst/hst/nikkeliseokset), Chosun (rutiili- ja metallitäytelangat, rst/hst, duplex ja super duplex) tuotemerkkejä täytelankahitsaukseen.
Yleisimmät ydintäytelanka halkaisijat ovat 1,2mm tai 1,6mm, mutta halkaisijoita löytyy jopa 0,8mm alkaen - 4,0mm saakka.
Kovahitsaustäytelangat
Suurin osa kovahitsaustuotteista on täytelankoja tai hitsauspuikkoja, koska umpilangat vedetään vain määrätyistä seoksista taloudellisista sekä mekaanisista syistä. Vain täytelankoihin kannattaa / voidaan lisätä seosaineita, jotka tekevät kriittisiin kohteisiin mm. kulutuksen kulutuksen tai korroosion kestoa. Täytelankoja on myös mahdollista teettää asiakaskohtaisilla seostuksilla, jolla saavutetaan kilpailukykyä kustannusten tai esim. kulutuksen keston kannalta.
Suurin osa kovahitsaustäytelangoista on metallitäytelankoja, suojakaasulla hitsattavia tai suojakaasuttomia. Suojakaasuna yleisin on M21, mutta se ei päde esim. "stellitti" täytelankoihin. Umpilankoihin verrattuna myös seostuminen perusaineeseen on pienempi.
Kovahitsaustäytelankoja ei hitsata samalla tavalla kuin liitoshitsaukseen tarkoitettuja täytelankoja. Kovahitsauksessa on tarkoitus pinnoittaa materiaali ja liike on aina vetävä, jännitteellä vaikutetaan virtaa enemmän lopputulokseen. Pyörähdyskappaleisiin annamme erilliset ohjeet.
Hitsausvirheitä täytelangoilla / yleisesti asioita
Täytelankoja käyttäessä on hyvä huomioida ja tarkistaa muutamia asioita
1. Hitsauskoneet ja niiden osat
- Käytä aina hammastettuja syöttöpyöriä. Säädä puristuspaine pienemmälle kun käytät kovahitsaustäytelankoja
- Metalliset langat syöttöputket
- Vesijäähdytteinen poltin kovahitsauslangoille (poltin kulma eri liitoshitsauksissa)
- Käytä n. 0,2mm isompia suuttimia suojakaasuttomia täytelankoja hitsatessa. Tarkista myös, että suuttimissa ei ole
2. Hitsausasennot ja polttimen kulmat
- Liitoshitsauksessä työntävä kuljetusliike poltin suorassa, kovahitsaus ohjeet erikseen
- Suojakaasuttomille täytelangoille vapaalangan pituus n. 10x langan halkaisija, suojakaasulliselle lyhyt
3. Hitsausvirta, kaarijännite ja napaisuus
- Liitoshitsaus: tarkista ohje arvot, perusaineen paksuuden, railomuodon, hitsausasennon ja suojakaasun sekä lisäaineen halkaisijan ja tyypin mukaan. Huomio myös, että eri tuotemerkkien välillä arvoja pitää usein säätää. Jos kuuluu vaihtelevaa rätisevää ääntä, arvot eivät ole kohdallaan / käytössä on CO2 suojakaasu.
- Yleisesti + napa, mutta huomio, että mm. suojakaasuton ruutiilitäytelanka hitsataan - navalla
- Kovahitsaus on kuumakaarihitsausta, eli vaikuta kaarijännitettä säätämällä lopputulokseen
4. Täytelankojen suojakaasut
- Tarkista oikea suojakaasu ja virtauksen määrä. Suojakaasulla on suuri merkitys liitoshitsauksissa, roiskeissa sekä sulan hallinnassa sekä hitsin ulkonäössä. Mm. 253 MA ja stelliitejä hitsatessa puhdas Argon yleisesti suositeltu. Osaa liitoshitsaustäytelangoista voi hitsata myös käyttäen CO2 suojakaasua, mutta kuumakaarihitsaksessa CO2 aina roiskii ja rätisee.
- Kovahitsaustäytelangoille yleisesti M21 luokan suojakaasu
- HUOM! hyvä muistaa tarkistaa, että kaasusuutin on hyvä kuntoinen, siinä ei saa olla roiskeita ja sen olla ja pysyä suorassa. Liian heikko suutin ei kestä kuumakaarihitsausta. Suojakaasuvuodot aiheuttavat mm. hitseihin huokoisia. Viallisten letkujen / kosteuden keräimien lisäksi, hitsauspistoolin liian suuri kallistus "vuodattaa" suojakaasun hitsisulan ohi, jolloin tulee roiskeita ja huokoisia.
lisää tietoa myynti@impomet.com
Miksi hitsata täytelangalla?
- suurempi tuotto (kg/h)
- parempi tunkeuma
- suurempi paloaikasuhde
- suurempi kuljetusnopeus
- pienemmät savukaasumäärät / hitsattu kg
- helppo mekanisoida
- vähemmän roiskeita
- asentohitsaukseen kehitetyt langat ilman kappaleiden kääntelyä
- MIG/MAG- hitsauskone soveltuu pienillä muutoksilla
- mahdollisuus käyttää suurempia lisäainehalkaisijoita
- mahdollisuus räätälöidä lisäainesekoitus, jota umpilankana ei ole mahdollista tehdä
- suojakaasuttomia tuotteita korjaus- ja kunnospitohitsaukseen työmaille